Kundalini

Η Κουνταλίνι Γιόγκα, σύμφωνα με τη διδασκαλία του YogiBhajan (1929-2004), είναι μια πανάρχαια και ολοκληρωμένη επιστήμη, για την ανθρώπινη εξέλιξη και υπεροχή.

Μέχρι το 1969, υπήρξε διδασκαλία που προορίζονταν μόνο για τους λίγους, για κλειστούς πνευματικούς κύκλους μαθητών σε διάφορα σημεία του πλανήτη, οι οποίοι θα είχαν αποδείξει με την αφοσίωση και την υπηρεσία τους σε βάθος χρόνου, ότι ήταν έτοιμοι να τη δεχτούν και να προχωρήσουν στο μονοπάτι της αυτεπίγνωσης.

Ο YogiBhajan, το 1969, όταν βρέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, νιώθοντας βαθειά το πνεύμα της εποχής και την αναζήτηση της έκφρασης της ψυχής από τους ανθρώπους στο Δυτικό κόσμο, αποφάσισε να τη διδάξει ανοικτά με ασφαλή και απλό τρόπο ώστε να είναι προσιτή σε όλους.

Κουνταλίνι σημαίνει αυτεπίγνωση. Αυτεπίγνωση είναι η ενεργητική αλληλεπίδραση του εαυτού σου, ως πεπερασμένης ατομικής ταυτότητας, με τον εαυτό σου, ως ταυτότητα άπειρων δυνατοτήτων. Η κουνταλίνι γιόγκα αποτελεί την ανώτερη τεχνολογία που αφυπνίζει αυτή την αυτεπίγνωση και σε καθοδηγεί στην κατεύθυνση του αυθεντικού Εαυτού σου. Είναι ένα φυσικό ξεδίπλωμα της ίδιας σου της φύσης. Είναι η δημιουργική σου δυνατότητα.

Οι τεχνικές της αναφέρονται στην τριαδική υπόσταση του ανθρώπου (σώμα, νου, πνεύμα) και αποτελούν ένα σύστημα βαθειάς προσωπικής βελτίωσης και μεταμόρφωσης που εφαρμόζεται με ασφάλεια, λειτουργεί με ακρίβεια και προσφέρει στον άνθρωπο τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίσει ουσιαστικά τη σχέση του με τον εαυτό του, με τους συνανθρώπους του, με τη φύση και την ύπαρξη.

Πρακτικά, αυτό γίνεται με έναν τρόπο πολύπλευρο: στη διάρκεια ενός μαθήματος της Κουνταλίνι Γιόγκα ασκούμαστε αρχικά σε σωματικό (χονδροειδές) επίπεδο, με την εκτέλεση ασκήσεων συνδυασμένων με αναπνοή (κρίγιας), όπως επίσης και σε πιο λεπτοφυές επίπεδο με την εκτέλεση εκλεπτυσμένων ασκήσεων αναπνοής (πραναγιάμα). Έτσι, η εργασία γίνεται στο μυοσκελετικό, ενδοκρινικό, πεπτικό, γεννητικό, νευρικό, αναπνευστικό σύστημα με ακρογωνιαίο λίθο τη ρύθμιση και τόνωση του νευρικού και το ενδοκρινικού συστήματος. Σε αυτό ακριβώς το σημείο όπως και στη μεταξύ τους αλληλεπίδραση (νευρικού και ενδοκρινικού) βρίσκεται και το κλειδί της αλλαγής της βιοχημείας μας και της διεύρυνσης της εγκεφαλικής μας λειτουργίας για να κατακτήσουμε ουσιαστική και «εκ των έσω» πρόσβαση στη δημιουργική και αποτελεσματική σκέψη και προβολή. Στη συνέχεια του μαθήματος, χαλαρώνουμε, επιτρέποντας στο σώμα να αφομοιώσει τις ευεργετικές επιδράσεις των ασκήσεων, να ξεκουραστεί και να ανανεωθεί χωρίς τις παρεμβολές της διανόησης. Στο τελευταίο μέρος του μαθήματος, ασκούμαστε με τεχνικές διαλογισμού που καθαρίζουν το υποσυνείδητο και επικεντρώνουν το νου, δημιουργώντας σταδιακά το κομμάτι της ησυχίας μέσα του, από όπου μπορούμε να ξεκινήσουμε να ελέγχουμε το νου, αποκτώντας πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας σκέψη και έμπνευση για τον εαυτό και τη ζωή μας.

Είναι ο γρηγορότερος δρόμος για την παγίωση μιας ευθυγραμμισμένης σχέσης ανάμεσα στο σώμα, το νου και την ψυχή.

Μέσα από την εξάσκηση, η Κουνταλίνι Γιόγκα προσφέρει σε σωματικό επίπεδο:

 • ενδυνάμωση και ευλυγισία του μυοσκελετικού συστήματος
 • αποτοξίνωση και ρύθμιση της κυκλοφορίας του αίματος και της λέμφου
 • διεύρυνση της αναπνευστικής ικανότητας
 • ενδυνάμωση του νευρικού συστήματος
 • ρύθμιση του πεπτικού συστήματος
 • εξισορρόπηση του ενδοκρινικού συστήματος
 • νεανική και λαμπερή όψη

σε ενεργειακό επίπεδο:

 • απελευθέρωση της μπλοκαρισμένης ενέργειας και αποκατάσταση της κυκλοφορίας της σ’ολόκληρο το σώμα
 • εισαγωγή της πρανικής-ζωτικής ενέργειας με έναν τρόπο διευρυμένο και εξαγνισμένο
 • καθαρισμό και τόνωση των πρανικών (ζωτικής ενέργειας) καναλιών και των μεσημβρινών του σώματος

σε νοητικό επίπεδο:

 • καθαρισμό του υποσυνειδήτου
 • ήσυχο, επικεντρωμένο και ουδέτερο νου που μπορεί να αφουγκράζεται καθολικά και να επιλέγει ανάμεσα στις διάφορες επιλογές δράσης εκείνη που υπαγορεύει ο ανώτερος, απελευθερωμένος εαυτός και όχι οι συγκινήσεις ή οι νευρώσεις της στιγμής

σε πνευματικό επίπεδο:

 • βιωματική εμπειρία της γνώσης, πορεία προς τη σοφία
 • επαφή με τη ψυχή και ξεδίπλωμα του μονοπατιού της
 • αναγνώριση του εσωτερικού, θεϊκού φωτός

Περισσότερες πληροφορίες :